Ultimate

Ultimate is de meest beoefende teamsport onder de frisbeesporten. Het is in de jaren ‘60 ontstaan, overgewaaid uit Amerika en nu een van de snelst groeiende sporten ter wereld. De sport vereist atletisch vermogen, tactisch inzicht, zelfbeheersing en teamspirit. Deze combinatie maakt het tot de ultieme sport. Vandaar de naam: Ultimate.


"Op een veldje in het park wordt gesport. Een team speelt een frisbee naar elkaar over terwijl een ander team deze probeert te onderscheppen. Er wordt veel gerend om vrij te lopen en af en toe voorkomt een spectaculaire duik dat de schijf op de grond landt.

Plotseling sprint een aanvaller op volle snelheid richting een uitgezet eindvak. De frisbee haalt hem in maar draait dan als in slow-motion terug. Een verdediger gaat het sprongduel aan maar mist... de aanvaller pakt de schijf net boven hem uit en landt in het eindvak. Score!"

Spelverloop

Zie ook: Ultimate spelregels, Terminologie

Ultimate wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers op een veld van 100 bij 37 meter. Aan beide zijden van het veld bevindt zich een 18 meter diepe 'endzone' (scoringsvak), zoals bij American football en rugby.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Na de beginworp probeert de ene ploeg de frisbee via goed en effectief samenspel steeds dichterbij de endzone van de andere partij te gooien. Als een speler eenmaal in schijfbezit is, mag hij niet meer lopen, totdat hij heeft overgespeeld naar een teamgenoot. Die teamgenoten proberen verspreid over het veld rennend vrij te lopen, zodat ze de schijf kunnen ontvangen zonder gevaar voor een onderschepping. Er wordt gescoord als de schijf uiteindelijk wordt gevangen in de endzone van de tegenpartij.

Het verdedigende team komt in bezit van de schijf als de aanval van de tegenpartij wordt onderbroken. Dat gebeurt als de schijf wordt onderschept, de schijf de grond raakt of buiten de lijnen wordt gegooid, of als de schijfbezitter wordt uitgeteld. De schijfbezitter heeft namelijk 10 seconden de tijd om de frisbee af te spelen, waarbij zijn directe tegenstander voor hem staat te tellen, terwijl hij probeert de schijf tegen te houden, zonder overigens de schijf of werper daarbij aan te raken. De andere verdedigers doen hun uiterste best een pass te voorkomen door de aanvallers strak te verdedigen, maar lichamelijk contact is ook hierbij verboden.

Down

Als er een punt gescoord is wordt er gewisseld van endzone en mogen de teams volop spelers wisselen. Daarna stellen de beide teams zich op in hun eigen, nieuwe endzone en wordt het spel weer hervat met een beginworp, de 'pull', door het team dat net gescoord heeft. Het andere team zal vanaf de plek waar deze schijf landt, uitgaat of gevangen wordt de aanval opzetten. Het is zaak die pull zo ver en zo lang mogelijk te laten zweven, zodat de uitgooiende partij genoeg tijd heeft om de verdediging op te zetten.

De winnaar is het team dat als eerste 17 punten heeft gescoord met twee punten verschil. Een wedstrijd duurt gemiddeld anderhalf uur. Bij Ultimate staat de Spirit Of The Game centraal. Dat betekent dat er in het Ultimate Frisbee geen scheidsrechters zijn, maar de spelers met respect voor elkaar en de spelregels de wedstrijd zelf reguleren.